Vad är och när skickar man en påminnelsefaktura?

En påminnelsefaktura är en faktura du skickar till en kund när den ursprungliga fakturan inte har blivit betalad. Fakturan speglar alltså originalfakturan och ska gälla samma varor eller tjänster som du tidigare har fakturerat för. Det som kan skilja en påminnelsefaktura från en vanliga faktura är:

  • Att det adderas en påminnelseavgift
  • Att det adderas en dröjsmålsränta

När du skickar en påminnelsefaktura har du rätt att addera påminnelseavgifter och förseningsräntor om det är så att det framkommit i de ursprungliga betalningsvillkoren. En påminnelseavgift får inte vara mer än 60 kronor. Dröjsmålsräntan beräknas på det totala faktureringsbeloppet, inklusive moms. Du har alltid rätt att debitera en referensränta på 8 % på fakturabeloppet, räknat från förfallodagen, även fast ni inte har avtalat om en dröjsmålsränta. Referensräntan kan ändras och fastställs en gång i halvåret av Riksbanken.

Det är även de ursprungliga betalningsvillkoren som styr när du kan skicka ut en påminnelsefaktura. Du kan naturligtvis inte skicka den innan förfallodatumet har passerat, men därefter får du göra det. Tänk dock på att ibland lägger kunder in sina fakturor för betalning på förfallodagen, och då kan det ibland ta någon extra dag innan den syns på kontot.

I Billecta är påminnelsehanteringen enkel och du behöver inte skapa påminnelsefakturor manuellt. När du skickar iväg en faktura kan du göra inställningar för hur påminnelser ska hanteras, och skulle det vara så att fakturan inte blir betald i tid kommer plattformen skicka ut en påminnelse automatiskt.

Vill ni förenkla er fakturahantering?
Prova Billecta helt gratis i 30 dagar!

Vi använder redan
Billecta

Från småföretagare till giganter och organisationer – våra tjänster
används av alla typer av verksamheter.

Fastum logga
WWF logga
billecta-kund-cancerfonden-h30px
Röda korset logga