Vad är fördelarna med fakturaköp?

Att sälja fakturor betyder att ett factoringbolag tar över betalningsfordran till en kund och sköter hela faktureringen åt dig. Det blir allt vanligare att företag, såväl mindre som större, väljer att använda sig av fakturaköp och anledningarna till det kan vara många. De största fördelarna med fakturaköp är:

  • Du får betalt snabbare
  • Du överlåter kreditrisken till någon annan
  • Du behöver inte ta hand om faktureringen själv
  • Du behöver inte administrera eventuell påminnelsehantering
  • Du har en möjlighet att förbättra likviditeten i bolaget

Att det är möjligt att få betalt snabbare än om man fakturerar själv är en av de vanligaste anledningarna till att man väljer att nyttja fakturaköp. När du säljer en faktura kommer factoringbolaget i många fall betala dig direkt. Skulle du istället fakturera själv behöver du istället ofta vänta upp till 30 dagar innan du får in pengarna på kontot. I och med det är fakturaköp fördelaktigt om du behöver öka likviditeten snabbt.

Fakturaköp finns med och utan regress. Båda alternativen har sina fördelar och det är därmed svårt att säga vilket som alltid är det bästa valet. Fakturaköp med regress betyder att du är skyldig att betala fakturabeloppet om slutkunden inte gjort det ett visst antal dagar efter förfallodagen. Fakturaköp utan regress kommer inte med ett sådant krav. Att göra fakturaköp med regress är tacksamt för bolag som har svårt att hitta ett factoringföretag som är villiga att köpa fakturan. Det kan exempelvis hända om man har många osäkra kundfordringar, och då är fakturaköp med regress en lösning för att ändå kunna få alla fördelar som finns att få med fakturaköp.

Vill ni förenkla er fakturahantering?
Prova Billecta helt gratis i 30 dagar!

Vi använder redan
Billecta

Från småföretagare till giganter och organisationer – våra tjänster
används av alla typer av verksamheter.

Fastum logga
WWF logga
billecta-kund-cancerfonden-h30px
Röda korset logga