Vad är ett inkassokrav?

Om en kund inte betalar en faktura i tid kan man skicka ett inkassokrav. Ett sådant skickas av ett inkassobolag, och du som företagare överlåter till inkassobolaget att driva in det belopp som kunden är skyldig dig. Du kan även välja att själv först skicka ut en betalningspåminnelse, och om kunden fortfarande inte betalar fakturan kan du avgöra om du vill låta det bli ett inkassoärende.

Det är bara bolag som har tillstånd att bedriva inkassoverksamhet som får skicka ut inkassokrav. Du som företagare kan alltså inte själv stå bakom ett inkassokrav. Om det är så att det föreligger problem med att få betalt från kunderna underlättar det avsevärt att använda ett inkassobolag eftersom de tar över processen åt dig.

Som kund hos Billecta finns det möjlighet att använda sig av automatisk kravhantering. Vi har tillstånd att bedriva inkassoverksamhet och kan alltså anlitas för dylika uppdrag. Via plattformen kan du antingen göra automatiska inställningar för när en faktura ska skickas vidare till inkasso eller också hantera varje enskild förfallen faktura manuellt.

Vill ni förenkla er fakturahantering?
Prova Billecta helt gratis i 30 dagar!

Vi använder redan
Billecta

Från småföretagare till giganter och organisationer – våra tjänster
används av alla typer av verksamheter.

Fastum logga
WWF logga
billecta-kund-cancerfonden-h30px
Röda korset logga