Vad är ansökan om betalningsföreläggande?

Om ditt företag har kunder som inte betalat sina fakturor kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden för att lösa situationen och få in de pengar som du saknar i verksamheten. Det går att göra en ansökan om betalningsföreläggande för de allra flesta skulder, såväl när du exempelvis har sålt tjänster eller varor som när du har lånat ut pengar. För att det ska gå att ansöka om ett betalningsföreläggande måste skulden:

  • handla om pengar på ett eller annat sätt
  • vara förfallen till betalning

Du gör en ansökan om betalningsföreläggande på Kronofogdens hemsida. När myndigheten har fått in din ansökan kommer de skicka ett föreläggande till personen du önskar få betalt av. Om den personen eller företaget inte invänder mot föreläggandet bedöms skulden vara korrekt och Kronofogden tar ett beslut i ärenden, varpå de också kan hjälpa dig med indrivning av skulden.

Alla som använder Billectas faktureringsprogram har möjlighet att nyttja oss för att få hjälp med kravhantering, och i det ingår även betalningsförelägganden hos Kronofogden. Du har möjlighet att göra inställningar för hur förfallna fakturor ska hanteras, och eftersom vi har tillstånd att bedriva inkassoverksamhet kan vi även skicka ut sådana krav å dina vägnar. Skulle ett inkassokrav inte bli betalt har vi möjlighet att hjälpa dig med ansökan om betalningsföreläggande. Det är aldrig något vi gör på eget initiativ utan alltid i samråd med dig som borgenär.

Vill ni förenkla er fakturahantering?
Prova Billecta helt gratis i 30 dagar!

Vi använder redan
Billecta

Från småföretagare till giganter och organisationer – våra tjänster
används av alla typer av verksamheter.

Fastum logga
WWF logga
billecta-kund-cancerfonden-h30px
Röda korset logga