Vad är skillnaden på P27 och bankgiro?

Bankgirot har använts i Sverige i flera decennier och kommer fortsätta vara i bruk ända tills att P27 implementeras. Skillnaden mellan bankgiro och P27 är i huvudsak att förstnämnda är något som enbart används i Sverige, medan sistnämnda kommer användas i de nordiska länderna. Anledningen till att man kommer överge bankgiro och istället övergå till P27 är att det behövs en betalningsstruktur som är effektiv och som tjänar de nordiska länderna väl. P27 är ett initiativ med syftet att modernisera betalningar via en gemensam plattform. När den här plattformen börjar användas kommer de gamla systemen att föras över till P27.

Vid övergången till P27 kommer inte funktioner som autogiro och Swish påverkas så använder du dessa tjänster kommer du initialt att kunna fortsätta som vanligt däremot pågår det ett intensivt arbete med att hitta kundvänliga lösningar för att ersätta såväl e-fakturor som autogiro. Swish kommer fortsättningsvis gå att använda, men betalningarna kommer inte längre hanteras av bankgirot som i dag, utan istället av Riksbankens och P27:s plattformar.

Övergången från bankgiro till P27 beräknas äga rum i slutet av 2023. Det nya systemet är modernt och säkert, och kommer på många sätt underlätta för företag när betalningar mellan nordiska länder kan ske i realtid i danska kronor, svenska kronor och euro. Det du som företagare kan göra nu är att kontrollera om det ekonomisystem bolaget använder kommer fungera tillsammans med ISO 20022, det vill säga P27. Om det gör det och banken har implementerat systemet kan ni övergå till den nya plattformen direkt.

Med Billectas tjänst kommer du ha fullt stöd för både nya och gamla format både vad gäller in- och utbetalningar. Kontakta oss eller testa vår tjänst i 30 dagar. 

Vill ni förenkla er fakturahantering?
Prova Billecta helt gratis i 30 dagar!

Vi använder redan
Billecta

Från småföretagare till giganter och organisationer – våra tjänster
används av alla typer av verksamheter.

Fastum logga
WWF logga
billecta-kund-cancerfonden-h30px
Röda korset logga